Yepyeni Bir Mühendisliği Konuşalım

Oğuz Altuntaş Oğuz Altuntaş
31.10.2016 20:56


Hepimiz hayallerimizin peşinden koşturuyoruz. Zaten yaşamımızı anlamlı kılan da bu değil mi? Bitmemesi gereken hedeflerimiz, hayallerimiz.. Peki hedeflerimiz mi hayatımızı şekillendirmeli yoksa hayatımız şekillendikçe mi hedeflerimiz belirlenmeli? Bu ince çizgidedir belkide sır. Umarım herkes geride bıraktığı ve önünde olan yıllarına gereken hakkı verip hayallerine ulaşabilir.

Bu yazımdaki amacım; sizlere daha fazla duyulmasını istediğim bölümüm olan Adli Bilişim Mühendisliği'nden bahsetmek. Şüphesiz, mühendislik kavramını düşündüğümüzde, aklımıza gelen ilk kelime üretmektir. Alanının hakkını vermek ve bu alanda kendine sürekli birşeyler katarak ilerleyebilmektir tüm gaye. Yani bir mühendislik öğrencisiyseniz araştırma geliştirme ve sürekli öğrenmeye çalışmayla harmanlanan bir sistemde yaşamanız gerekiyor. Peki nedir Adli Bilişim?

Adli Bilişim

Adli Bilişim Sayısal verileri yani dijital delilleri elde etme, muhafaza etme ve çözümleme işlemlerinin delilin gereklerine uygun olarak mahkemeye sunulması aşamasına kadar uygulanması demektir.

Dijital (Elektronik) Delil

Bir suç için delil özelliğine sahip ve mahkemelerde delil olarak kullanılabilecek her türlü manyetik ve elektronik ortamda veri saklayabilen bilgisayar, sabitdisk, flashdisk, CD/DVD, bellek kartı, akıllı telefon, yazıcı, tarayıcı, kredi kartı okuyucuları, bilgisayarda tutulan LOG dosyaları, dijital fotoğraf ve videolar, ses kayıt cihazları, chat kayıtları, e-posta hesapları, abonelikler, SIM kartı vb. farklı birçok dijital alet ve ortam dijital delil niteliğine sahip olmaktadır

Bölümümüze siber güvenlik ve adli bilişim kavramlarının harmanlaşması gözüyle bakabiliriz. Amaç siber ortamda işlenen bilişim suçlarını gün ışığına çıkaracak uzman mühendisler yetiştirmek. Siber ortam kavramını şöyle açıklayabiliriz: bilgisayar vasıtasıyla kullanılan sanal ortam "internet ortamı". Günümüzde veri kavramı giderek "bit" kavramına dönüşüp sayısallaşıyorken korunması gereken bu ortam karşımıza "Siber Güvenlik" kavramını ortaya çıkarıyor .

Siber Güvenlik

Siber güvenlik kısaca bilgisayar, tablet gibi bilgi içeren tüm elektronik aletlerin korunması demektir. Teknolojinin hızla ilerlemesine bağlı olarak elektronikleşen dünyada hızla yayılan "internet of things" yani "nesnelerin interneti" kavramıyla birlikte günümüzde bile yaygın hale gelen siber savaşlar, siber casusluklar, siber istihbarat gibi kavramlar artık ulusal ve uluslararası bütün meselelerin dijital ortama aktarıldığının bize en büyük göstergesi olmaktadır.

Çalışma Alanları

Devlet kurumları bünyesinde yer alan Bakanlıklar, Adliyeler, bu alanda akademik ihtiyacı bulunan Üniversiteler, bu bölümün iş alanlarını oluşturan kurumlardan bazılarıdır. Özel sektörde ise, özellikle bankalar ve bilgi güvenliği, ağ güvenliği, siber güvenlik üzerine çalısan şirketler, Adli Bilişime ihtiyaç duyacaktır. Kısaca özetleyecek olursak; Adli Bilişim Mühendisliği mezunları, bilişimin yer aldığı, kullanıldığı her türlü devlet kurumunda veya özel kuruluşlarda görev alabileceklerdir.

Alınan Dersler

Bölümümüzdeki dersleri, bilişim ve hukuk alanında iki başlıkta inceleyebiliriz. Adli bilişimcinin olay yeri incelemedeki konumu programlama mantığının yerleştirilmesi, ağ güvenliği, sistem güvenliği, şifreleme teknikleri, bilişim kanunları, veri kurtarma inceleme ve analiz, dijital ortamda işlenen bir şuçun soruşturma evresinde sahip olunması gereken hukuksal bilgilerin verildiği dersler, bilişim şuçunu açığa kavuşturma aşamasında kullanılan yazılımlar ve donanımları kavratan derslerden oluşan dört yıllık lisans eğitimi verilmektedir.

Bölümümüz ilk defa Fırat Üniversitesinde açılmış olup bu alanda lisans eğitimi veren tek kurumdur. Bu durumun bizler için tabiki birçok avantajı bulunmaktadır. Bu alanda Türkiye'nin ilk mezunları olma düşüncesi bile heyecan verici bir durum. Tabiki her avantajın yanında birçok dezavantaj da bulunabilmekte. Bizlere düşen ise dezavantajları da avantaja dönüştürebilmenin yollarını aramak. Şuan Türkiye'de İngilizce'nin önemli bir yere sahip olduğunu hepimiz biliriz. Adli Bilişim Mühendisliği'nde İngilizce olmazsa olmaz haldedir. Bulabileceğiniz birçok faydalı kaynaklar ve makaleler İngilizce'dir. Bu yüzden mesleğe geçmeyi beklemeyip öğrencilik yıllarında İngilizce eğitimini tamamlamaya çalışmalıyız. Adli Bilişim ve Siber Güvenlik diyince uzmanlaşabileceğiniz birçok alan ya da fırsat vardır. Ama her konuda orta seviyede bir bilgiye sahip olmaktansa bir konuda uzman olmak, çok daha verimli olacaktır. Hiçkimse çabalamadan mükemmel olamaz ama hatalarımızı önemseyerek ve gerçekten isteyip buna uygun çaba göstererek hak edilen başarıyı elde edebiliriz. Eğer birazcık hack merakınız varsa ve bu konuda hevesiniz de varsa tam da sizin için bir bölüm. Çünkü Türk milletinin iyi işler yapabilecek çok fazla hackera ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum.

Neden bizde genç öğrenciler olarak, birgün Türkiye'yi bilişim dünyasında oluşabilecek ulusal ve uluslararası bütün tehtitlerden birlikte korumayalım? Umarım hepimiz birgün ülkemiz için faydalı yerlerde olup faydalı işler yapabiliriz.

Admin Akademi
Kendinizi Geleceğe Hazırlayın