Yurtdışında Kariyer Fırsatı

Şafak Arıcı Şafak Arıcı
03.10.2016 22:23


Başlığı okuyunca kiminizde reklam içerikli bir mail hissi oluşmuş, kiminizde ise peşinde koştuğunuz bir hayale ulaşma dürtüsü tetiklenmiş olabilir. Bilişim sektöründe yurtdışında bir kariyer ulaşılamaz bir hayal midir? Yoksa denemekten korktuğumuz bir seçenek midir? Ne yazık ki bu konuda ülkemizde çok fazla kişiden bilgi ve destek alamıyoruz. Gelin hep birlikte bu konu üzerinde biraz konuşalım.

Öncelikle bilişim sektöründe yurtdışında kariyer yapma fırsatı bir hayal değil, ulaşılabilir bir hedeftir. Eğer gerçekten ülke dışında çalışmak ve hayatınıza devam etmek istiyorsanız her şeyden önce ilk yapmanız gereken bu konuda çok kapsamlı düşünüp karar vermeniz olacaktır. Kapsamlı düşünmek gerekir çünkü verdiğiniz karar sizi etkilediği gibi ailenizi ve arkadaşlarınızı da etkilemektedir. Yeni bir kültür(burada sadece yaşam tarzı değil yemek, sosyal hayat vs. tüm yönleriyle düşünmek gerekir), yeni bir dil, yeni insanlar ve yeni bir iş... Normalde yeni bir işe girdiğinizde bile bir adaptasyon süreniz olacaktır. Ortama uyum sağlayacak, iş kültürünü öğrenecek ve elbette ki kendinizi ispatlama gayretinde olacaksınız. Bir de bunların yanına yukarıda saydıklarımı eklediğinizde hayatınız aslında çok daha zorlaşacaktır. İşte bu yüzden bu karar konusunda kesinlikle iyi düşünün taşının. Eğer vazgeçtiyseniz o zaman devamını okumanıza gerek yok ama kararlıysanız buyrun sizi şöyle alalım.

Yeni başlayanlar için yurtdışında iş aramak çok zahmetli bir süreçtir. Nereden başlayacağını bilmiyorsun ama bir şeyler yapabileceğine de inanıyorsun. İlk başta benim için bu arayış, sadece melodisini bildiğim bir şarkıyı bulmak için Google’a bunu anlatmak kadar zordu. Bu yüzden öncelikle yapmanız gereken arama kriterlerinizi belirlemek ve aramanızı buna göre daraltmak olacaktır. Çünkü dünya üzerinde yüzlerce ülke ve binlerce açık pozisyon bulunmakta. Siz ise yapacağınız fedakarlıklar değecek bir kariyerin başlangıcındasınız. Kolay değil ama imkansız da değil. Arama kriterlerinizi aşağıdaki başlıklar altında netleştirmek faydalı olacaktır.

Pozisyon

Çalışmak istediğiniz uzmanlık alanınıza karar vermeniz sizin için kolaylık sağlayacaktır. Ülkemizde her ne kadar pozisyonlar kısıtlı ve her çalışandan birden fazla pozisyonun sorumluluğu alması beklense de yurtdışında genel olarak pozisyonlar daha net çizgilerle brbirinden ayrılmaktadır. Frontend developer, Backend developer, Architect, Design Engineer, Full-stack developer, System Engineer vs. (çok çeşitli olduğu için hepsini buraya yazma gereğini duymadım) gibi özel pozisyonlar bulunmakta ve bu pozisyonlara göre aranan nitelikler de değişmektedir. Bu yüzden çalışmak istediğiniz alan/pozisyona karar vermeniz önemli.

Ülke

Evet yurtdışı demekle malesef iş çözülmüyor. Çalışmak ve yaşamak istediğiniz ülkeyi belirlemeniz sizin için kolaylık sağlayacaktır. Bunun için size yakın gelen ülkelerin bir listesini çıkarın ve internetten bu ülkeler hakkında bilgi toplayın. O kadar fazla yerli ve yabancı gezi sitesi var ki inanın siz de şaşıracaksınız. Bir kaç saat içinde bir ülke hakkında yeterli bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Bir veya birden fazla ülkede de iş arayabilirsiniz. Önemli olan bu ülkeleri belirlemek olacaktır. Unutmayın ki eğer çalışmaya başlarsanız o ülkede yaşamaya da başlayacaksınız. Bu yüzden ortalama giderler hakkında, kültürü ve yaşam tarzı hakkında, yemek kültürü hakkında(bu kısım gerçekten önemli sonra üç öğün Burger King’den yemek zorunda kalırsınız) sizi tatmin edecek bilgilere ulaşmanız gerekir. Bazı firmalar iş başvurusu yaptığınızda ülkeyi tanıtan broşürler gönderiyorlar size. Ama ne yazık ki bunu yapan firmalar sadece kurumsal ve büyük çapta olanlar. Siz yine de bileğinizin hakkıyla bilgi edinmeye bakın.

Ülkeler konusunda ayrıca belirmek gerekirse Avrupa’da Çek Cumhuriyeti, Polonya, Hollanda gibi ülkeler bilişim konusunda ciddi sayıda iş ilanı bulundurmaktadırlar. Bu yüzden bu ülkelere de ayrıca özen göstermenizi tavsiye ederim.

Maaş

Ülke hakkında yeterince bilgi edindiğinizi varsayarsak artık orada yaşamanız için ne kadar para kazanmanız gerektiğini de hesaplayabilirsiniz. Bu da sizin için bir aralık olmalıdır. İş ararken bu aralıktaki maaşlar sizin için önemli. Tabi ki iş arama esnasında maaş aralığı yazıp aratamıyorsunuz ama yurtdışındaki IK (İnsan Kaynakları) firmaları genelde ilk görüşmesinde maaş beklentinizi sormaktadır. Yani teknik görüşmeden önce maaş beklentinizi belirtiyorsunuz ki firma bunu karşılayamayacaksa zaten devam etmeye gerek yok diyor. O yüzden kafanızda aşağı yukarı bir rakam belirlemekte fayda var.

Çalışma vizesi

Gitmek istediğiniz ülkede yüksek ihtimalle (elbette ki Türk vatandaşları için vize şartı koşmayan ülkeler olabilir o yüzden genelleme doğru olmaz) çalışma vizeniz olmayacaktır. Bu yüzden mutlaka başvurularınızda öncelikle bunu belirtmelisiniz. Gitmek istediğiniz ülkede çalışabilmeniz için bir firma tarafından size sponsorluk sağlanması (burada maddi bir destek yok sadece sizin adınıza referans olup çalışma izni için başvuru yapacaklar) gerekmektedir aksi durumda o ülkede çalışamazsınız. Bu desteği de her firma vermemektedir. Bu yüzden çalışma vizesi desteği veren firmalara başvuru yapmanız daha sağlıklı sonuçlar elde etmenize olanak sağlayacaktır. Ayrıca şunu da belirtelim ki çalışma vizesi desteği sağlayan firmaların çoğu maaş aralıklarını düşük tutmaktadır. Yani oraya bir nevi 1-0 geride başlayarak gidiyorsunuz firmalar da bu avantajı kullanıyor genelde. Dolayısıyla maaş aralığı konusunda kalender olmanızda fayda var.

İş Arama Platformu

İş aramaya Google’dan başlamak kolay gibi görünse de sonuca ulaştıran bir yöntem değildir. Bu yüzden kariyer sitelerini didik didik etmeniz gerekecektir. İş ararken kullanacağınız sitelerden bazıları:

  • LinkedIn : Bir numaralı iş arama platformu bana göre. Gerçekten insanlar burayı çok etkili kullanıyor ve başvurularınıza %90 oranında olumlu/olumsuz yanıt alıyorsunuz. LinkedIn üzerinde iş arama kısmında kriterlerinizi yazıp size o kriterlere uyan sonuçları belirli periyotlarda göndermenizi sağlayan özellikler bulunmakta. Bu sayede her gün girip aramak yerine belirlediğiniz saatte size uyan ilanlara göz atıp istediklerinize başvurabilirsiniz. Ayrıca karar verdiğiniz ülkelerdeki IK firmalarında çalışan kişiler ile buradan iletişime geçip CV’nizi iletebilirsiniz. Bu konuda ben çok yardım gördüm diyebilirim. Mümkün olduğunda çevrenizi genişletmeye çalışın. Ayrıca LinkedIn profilini bir çok iş ilanında referans olarak sizden isteniyor. Dolayısıyla gerçek bilgilerle profilinizi güncel tutmanız sizin için artı puan olacaktır.
  • Glassdoor : Kapsamlı bir iş arama sitesi. İş aramak dışında işveren firmalar hakkında bilgi edinebileceğiniz bir platform. Anonim üyeler kendi şirketleri hakkında maaş ortalaması, çalışma şartları, yöneticileri ile ilişkileri gibi çok değerli bilgiler paylaşabilmektedirler. Kimi zaman sahte yorumlar da olabiliyor tabi ki. Bu da interaktif yaşamın bir cilvesi ne yazık ki.
  • Monster : Yine iş aramak konusunda size faydalı olabilecek başka bir site. Ben çok kullanmadım ama kullanan kişilerden tavsiyeler aldım. Belki sizin işinize yarar.
  • Indeed Jobs : İş arama konusunda yararlı bir site. Diğerleri kadar kapsamlı bir içerik sunmasa da takip etmekte fayda var.
  • Son olarak karar verdiğiniz ülkelerin yerel IK siteleri. Evet bunlar çok önemli çünkü büyük çaplı firmalar dışındaki firmalar genelde yerel sitelere ilan veriyorlar. O yüzden listenizde olan ülkelerin IK sitelerini araştırıp bu platformlara üye olmanızı tavsiye ederim.

Tüm bu kriterlerimizden sonra artık iş aramaya nasıl ve nereden başlayacağınız konusunda hazır sayılırsınız. Yukarıda saymadım ama tabi ki İngilizce konusunda yetkinliğiniz olması gerekmektedir. Yoksa zaten öncelikle bu sorunu halletmeniz gerekiyor.

Bir sonraki yazımızda iş ararken/mülakata hazırlanırken size fayda sağlayacak ipuçlarından bahsetmeye çalışacağım.

Admin Akademi
Kendinizi Geleceğe Hazırlayın