Başarılı Girişimlerin Ortak Yönü

Saliha  Atiş Saliha Atiş
13.04.2016 11:36


Eskilerin bir sözü vardı, şimdi pek kullanılmıyor : "Bir gram et, bin ayıp örter" diye. Sponsor bir "Dayı" her türlü eksikliğin giderilmesini sağlar. Girişim işinde olsun genel olarak yaşamın tüm alanlarında olsun size destek olabilecek etkili birisinin yardımı insanın yaşamına güç katar. Bu destek zaman zaman akıl, fikir vererek olur, kimi zaman geniş ve etkin bir çevreye ulaşım imkanı sağlayarak, kim zaman da finansal olarak, tabii en iyisi; HEPSİ.

"Dayı" insana destek olan kişilerin genel adıdır. Yani Finans Desteğini veren amca, hala teyze, babaanne veya kayınpeder olabilir. Aile dışından da olabilir. Önemli olan verdiği finans desteğinin "cukkalı" olmasıdır.

Peki neden önemli Dayı Sponsorluğu?

Ülkemizdeki girişimlerin ortak noktası genelinde büyük bir heyecanla başlanması ama fikir ve uygulama iyi olsa bile bir zaman sonra finansmanın bitmesiyle projenin çöpe gitmesi ve o kadar emek ve yatırılan sermayenin heba olmasıdır. Halbuki girişimlerin kendi kanatları ile uçabilecekleri kadar süre için finansal destekleri olsa iyi projeler asla iflas etmez. Hazırlıksız girişimlerin çoğunda ya matematik bilgisinde eksiklik var ya da para yakan tüm unsurlar işe başlama heyecanından olsa gerek dikkate alınmıyor.

Örneğin personel maaşlarının net tutarı dikkate alınıyor ama Gelir Vergisi, Sosyal Güvenlik primleri çok dikkate alınmıyor. Kira, Elektrik, Su, Doğalgaz giderleri alt sınırdan dikkate alınıyor. Alınacak ekipmanlar ucuz fiyattan hesaplanıyor. Boş bir mekân restore ediliyorsa hesapların şaşma olasılığı artıyor. Girişimci ilk satışı yapana kadar geçecek süredeki evinin ve kendinin giderlerini neredeyse hiç hesaba katmıyor. Kredi alınması konusuna hiç girmiyorum bile :) Kısacası girişimin kâra geçme sürecine kadar geçecek süredeki tüm giderler dikkate alınmayınca ve eldeki kısıtlı sermaye gerçek giderlere "bir süre sonra" yetmeyince girişim iflas ediyor.

Aslında hesaplar dikkatli yapılsa işin bu sermayeyle batacağı baştan da belliymiş ama matematik bazen heyecan karşısında yeniliyor demek ki. Aslında bir projeye başlamadan önce makul bir ücretle bir Girişim Uzmanına proje kontrol ettirilse zaman ve para tasarrufu sağlanır.

Sponsor Dayı Olmadan Girişim Yapılamaz mı ?

Tabii ki yapılabilir. Ama hem hesaplar çok dikkatli yapılmalı hem de proje çok iyi uygulanmalı. Dayı olmadan yapılan tüm Başarılı Girişimlerin ortak noktası "Dayısı Olmayan Girişimciler tabiri caizse at gibi çalışırlar". Gece gündüz ve mesai mefhumu biter. Hiç tatil yapmadan 2 yıl aralıksız çalışanı bile gördüm.

Maaşlı çalışma döneminde iş saatlerine çok dikkat eden, tatillerini düzenli olarak yapan, iş ve sosyal dengelerini önemseyen kişiler bu alışkanlıklarını değiştirmezlerse ve çok güçlü bir sermaye yapıları da yoksa yapacakları girişim başarısız olacaktır. Çünkü çok çalışmadan, ama "ultra çok çalışmadan" başarılı bir girişim kurmak mümkünse bile ben hiç şahit olmadım.

Aslında girişim bir hayalin peşinden gitmek olmalı. Hayal insana çok çalışma konusunda enerji verir. Patrona kızıp, yoğun çalışma saatlerine kızıp iş kurmak hüsranla sonuçlanabilir. Ne demişler: "Girişim kurmak demek, haftada 45 saatlik işten bunalıp, haftada 90 saat çalışma gerektiren bir iş kurmak demektir".

Admin Akademi
Kendinizi Geleceğe Hazırlayın