Web Girişimlerinin Önemi ve Kilit Noktaları
Saliha Atiş
16.04.2016 19:07
Hani şu hepimizin bildiği girişimler vardır ya "Facebook", "Google" gibi onlar, neden başarılı oldu? Siz neden olamıyorsunuz? Bunlara değinmek ve bu yazıyı kitlelere ulaştırmak istedim. Bu yazımızda değişik fikirlere yelken açacak ve iyi bir girişim nasıl olmalı bunun üzerine gideceğiz.
"Ya Daha Önce Yapılmamışı Yapmak ya da Yapılmışın Daha İyisini Yapmak"
Öncelikle bir girişimi anlamak için o girişimi iyice incelemelisiniz. Bu konuya 3 örnek ile değineceğim. Facebook, Google ve Spotify. Facebook ve Google birbirine benzese de Spotify biraz daha farklı olduğu için umarım ilginizi çekecektir.
İlk örnek olarak Google ile başlamak istiyorum. Larry Page ve Sergey Brin’in geliştirdiği arama motoru Google, zamanında Yahoo ve Excite gibi büyük motorların yanında rakip bile sayılmıyordu. Fakat Larry Page ve Sergey Brin, bu arama motorlarında gerçekten aradıkları şeyleri bulamadıklarını fark ettiler ve daha iyisini yapmak istediler. Adına Google dedikleri bu arama motoru, Yahoo ve Excite’dan farklı olarak “Backlink” sistemini kullanmaktaydı. Sistemin kısaca özeti şuydu. Bir A sitesi bir B sitesine link verirse, B sitesi A sitesinden daha değerlidir. Bugün bu şartı düşündüğümüzde dışarı çok fazla link veren “Vikipedi”, “Facebook” gibi sitelerin aramalarda daha üst sırada çıktığını görebiliriz. Çünkü hala günümüzde Google, Backlink’i temel unsur olarak kullanmakta.
Google’ın Backlink fikri, dönemin birçok firmasına anlatılır fakat hiçbiri Larry ve Sergey’i işe almak ve bu sistem üzerinde yoğunlaşmak istemez. Kendi imkanlarıyla kurulan Google, kısa sürede binlerce kişiye ulaşır. Fakat Google için sorunlar henüz bitmez. 1 yıl hiç para kazanamayan Google, 1 yıl sonra AdWords servisini hayata geçirerek ilk parasını kazanır. Hala adwords Google’ın nakit para kaynağının %70’den fazlasını oluşturmaktadır.
İkinci örnek Facebook’u ele alacağız. Facebook, bir yurt odasında ortaya çıkan bir sistemdir. Kampüs içi açılan bir arkadaşlık sitesi olan Facebook’un, rakiplerinden farkı tam olarak budur. Yani Kampüs içi olması. İnsanlar bu sisteme kayıt olurken, sadece kampüs içi kişilere ulaşacağı için fazlalığı istememiştir. Bu yüzden kısa sürede popüler olan sistem, yavaşça diğer üniversitelere yayılmış daha sonra da tüm dünya erişimine açılmıştır. Bu sayede MySpace, Friendster gibi siteleri geride bırakmıştır. Facebook, Google’dan sonra en çok kullanılan web sitesidir.
Facebook’da Google gibi kişilere erişti fakat para kazanamıyordu. Aylar sonra devreye sokulan site içi reklamlar ile para kazanmaya başladı.
Üçüncü girişim örneğimiz Spotify. Neden yukarıda farklı dediğimi kısa süre sonra açıklayacağım. Spotify, Napster'ın yokluğunda, insanların müzik dinleyebilmesi ve albümlere onlarca dolar para vermemesi adına ortaya çıktı. Spotify, Napster’ın hatasına düşmedi ve plak şirketleriyle anlaşarak müziklerinin ücretsiz dinlenmesini ve indirilebilmesini, indirilebilen içeriklerin özel bir format ile inip sadece Spotify üzerinde çalışmasını sağladı. Bu sayede kimse para ödemeden müzik indiremiyor ve yine parasını vermeden indirdiği müziği dinleyemiyordu. Fakat en büyük fark şuydu. Kullanıcılar ayda 1 albüm parası vererek Spotify üzerindeki her albüme erişebiliyordu. Günümüzde hala bu sistemi kullanan Spotify, her geçen gün yeni bir plak anlaşması daha ekleyerek hem plak şirketlerine para kazandırmakta hem de kullanıcılarına az paraya çok müzik dinletmektedir.
Şimdi bu 3 firmayı yakından incelersek “Ya Daha Önce Yapılmamışı Yapmak ya da Yapılmışın Daha İyisini Yapmak” sözünün anlamını daha iyi anlayacağız. Spotify, Napster’ın kapanmasıyla boş kalan bir alanda iyi bir çalışma yaptı ve yapılmamışı gerçekleştirerek başarıya erişti. Fakat Google ve Facebook alanlarında yapılmışın daha iyisini yaparak başarıya ulaştı. Yani “Ya Daha Önce Yapılmamışı Yaptı ya da Yapılmışın Daha İyisini Yaptı” diyebiliriz. Bu başarının “En Önemli!” noktası.
İkinci olarak bir girişimde, hemen para kazanmaya odaklı olmamalısınız. Google ve Facebook aylar hatta yıllar sonra para kazanmaya başlamıştır. Onların girişimi ise insanlara ulaşmaları ile başarılı olmuştur. Yani insanlara erişebiliyorsanız bir şekilde para kazanırsınız. Yeter ki insanlara ulaşın.
Üçüncü olarak bu üç firmanın da kuruluş hikayesinde “Google’ı yaptı, Facebook’u oraya çıkardı” gibi cümleler kullandık. Yani bu 3 firma da birileri tarafından yapıldı ve bu “birileri“ gerekli yazılım bilgisine sahip kişilerdi. Yani bu üçüncü basamağımız gerekli yazılım bilgisine sahip olmak. Eğer bu konuda bir bilginiz yoksa fikirleriniz fikir olarak kalacak ve hiçbir zaman girişime dönüşmeyecektir.
İlerde yeni bir yazıyla görüşmek dileğiyle.