Kurumsal Bir Şirkette Yükselmek İstiyorum

Emel Çalışkan Emel Çalışkan
06.04.2015 03:49


Bu yazıyı istihdam görüşmelerinde yüzlerce kez şahit olduğum, benliğimize işlemiş bir hastalığı ortaya koymak için yazıyorum. Umarım hastalıktan muzdarip olan hepimize şifa olur.

Kurumsal bir şirkette yükselmek istiyorum.

Başlıktaki cümleyi işe alım süreçlerinde birçok adaydan işittim. Birçoğunda ise onlara "kurumsal bir şirket" derken neyi kastettiklerini sordum. Aldığım cevaplar genelde şöyleydi:

  • Büyük bir şirket ve önemli bir markadır. Çalışan sayısı ve sahibi olduğu sermaye yüksektir.
  • Mesai saatlerinden, giyim kuşama kadar her şey kurallara bağlıdır.
  • Yapılan işler sistematik ve raporlarla yürür, kariyer olanağı vardır. vb

Burada dikkatimi çeken 2 önemli ihtiyaç var: Güvenlik ve imaj.

İnsan olarak, bilmediğimiz ve tahmin edemeyeceğimiz şeylerden korkarız. Bu bizi güvenli bölgede tutmaya zorlar. Güvenli bölge, kalabalık ve kurallı yerlerdir. Kurallara riayet eder, kalabalıkta kalırsak korkularımızdan uzak kalırız.

Bir birey olarak kendimizi sürekli ispat etmek de sıkıcı ve korku vericidir. Bizim yerimize imajımızın, sıfatlarımızın, mesleğimizin bizi anlatması daha kolaydır. Örneğin, yeni bir ortama girdiğimizde tanışma faslında ilk sorulardan biri "ne iş yaparsın?" olur. "Hekimim" dediğinizde karşınızdaki, kişiliğinizi "hekimlik" kavramı üzerinden değerlendirir.

İşte bu iki ihtiyacın getirisi olarak "kurumsal bir şirkette çalışmak" isteriz. Peki yukarıdaki cevaplara bir de ters açıdan bakmaya ne dersiniz?

  • Size küçücük bir maaş ve sosyal imkanlar sunan, çok çalıştığınız bir şirketin büyük olması reel hayatınızda size ne katar?
  • Herşeyin kurallara bağlı olduğu yerde, kurallardan sıkılan ve boğulmuş hisseden varlıklar olan biz insanlar ne kadar rahat edebiliriz?
  • İş hayatının en sıkıcı işlerinden biri olan raporlamaları yapmak için bu istek neden? Kariyer olanağınıza karar veren onlarca insanı etkilemek sizce de zor değil mi?

Bir şirketi büyük yapanlar sizlersiniz!

Kariyerinizi yüceltmek sizin elinizde!

Bırakın, çalıştığınız şirket sizi tanımlamasın, siz kendinizi doğru ifade edin!

Raporları "sistem istediği için" değil, emeğinizi kanıtlamak ve doğru hareket etmek için oluşturun.

Kalan kısmı bırakın robotlar yapsın..

Kaynak : www.guvenbakirtas.com

Admin Akademi
Kendinizi Geleceğe Hazırlayın