Rapor Alan Çalışanların İşten Çıkarılması

Hatice Kara Hatice Kara
30.05.2013 00:00


Artık aralık ayının neredeyse ortalarına geldik ve bazı şehirlerimizde kar yağışı başladı bile. Kış kapıya dayandı diyebiliriz ve bildiğiniz gibi kışla birlikte hastalananlar, rapor alanların sayısın da bir artış oluyor. Bundan dolayı güncel olan bu konuya biraz değinelim istedik.

Bu konuyla ilgili rapor alanların iş sözleşmesi sona erdirebilir mi? Kıdem ve ihbar tazminatı ödenir mi? Kaç gün rapor alınırsa işveren fesih yapabilir? Gibi sorularımız ortaya çıkmaktadır.

Bilindiği gibi sağlık kuruluşlarından istirahat raporu alan işçilerin işten çıkartılmasının mümkün olup olmadığının tespitinde önemli olan husus raporun süresidir. Bu alınan istirahat raporlarının nedeni, kişinin düzensiz yaşamından kaynaklanmıyorsa, 3-5 hafta rapor alan bir kişinin iş sözleşmesini hemen feshetmek mümkün değildir. Ancak kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından ya da içkiye düşkünlüğünden dolayı rapor alınmışsa durum değişebilir.

Raporlu işçinin iş sözleşmesinin feshi belli koşullara bağlıdır, aşağıda açıklayacağımız bu koşullar gerçekleştiğinde ancak kıdem tazminatı ödenerek fesih mümkündür.  4857 sayılı İş Kanunu'nun İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı başlıklı 25. maddesinde işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı belli koşullara bağlı olarak düzenlenmiştir. Bu şekilde 4857 sayılı İş Kanunu 25. maddesine göre yapılan fesihlerde ihbar tazminatı hakkı olmaz.

Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin sağlık sebepleri ile feshedebilecektir;

a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından ya da içkiye düşkünlüğünden dolayı bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebepten kaynaklanan devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi,

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulu'nca saptanması,

gibi durumlarda iş sözleşmesinin sona erdirilmesi mümkün olacaktır.

(a) bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerinde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre ihbar (bildirim) sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre doğum nedeniyle alınan raporun bitiminden itibaren başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

İşçinin istirahat nedeniyle raporlu olduğu ve çalışmadığı dönemin "bildirim süresi+altı hafta" dır. bu süreyi aşması halinde, iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/I. maddesi nedeniyle feshedilmesi mümkündür. Bu durumda, işçinin bir yıldan fazla çalışmışlığı varsa işçiye kıdem tazminatı ödenecek, ancak, işçiye ihbar tazminatı ödenmeyecektir.

Rapor alan çalışanların buna dikkat edeceklerini düşünüyoruz. Sağlıklı bir çalışma hayatı dileriz.

Admin Akademi
Kendinizi Geleceğe Hazırlayın