İstihdamı Zorunlu Personel Hakkında

Hatice Kara Hatice Kara
26.11.2013 00:00


6331 sayılı Kanun'la iş sağlığı ve güvenliğinde önemli bir adım atıldı. Bu kanunla işverenlere istihdamı zorunlu personel konusunda düzenlemeler getirildiği gibi İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına da bazı yükümlülükler getirildi. İş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecekler, geçerli iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmak zorundalar.

İş güvenliği uzmanlarından;

  • (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta,
  • (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda,
  • (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında 

yer alan işyerlerinde çalışabilecekler. 

Ancak, 6331 sayılı Kanun'un geçici 4'üncü maddesine göre, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde;

  • (A) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, bu işyerlerinde kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört yıl süreyle
  • (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi; tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, bu işyerlerinde Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl süreyle
  • (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi kaydıyla yerine getirmiş sayılacaklar. 

Düzenlemeler ne zaman uygulanmaya başlanacak?

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları ile diğer sağlık personeli görevlendirilmesine ilişkin maddeler ile küçük işletmeler için devletçe sağlanacak desteklere ait düzenlemeler;

- Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2014 tarihinde

- 50'den az çalışanı olup tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2013 tarihinde 

- Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Görev süreleri işçi başına ne kadar olacak?

İş güvenliği uzmanları, görevlerini yerine getirmek için işçi sayısına ve işyerinin tehlike sınıfına göre değişen sürelerde görev yapmaları gerekmektedir. Buna göre;

* 10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına yılda en az 60 dakika.

* Diğer işyerlerinden:

** Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika,

** Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika,

** Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. 

*Az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek.


* Çalışan sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilecek.

* Tehlikeli sınıfta yer alan 750 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 750 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek. 

* Çalışan sayısının 750 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilecek.

* Çok tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek. 

* Çalışan sayısının 500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilecek. 

İş güvenliği uzmanları sözleşmede belirtilen süre kadar işyerinde hizmet sunar. Birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapıldığı takdirde bu işyerleri arasında yolda geçen süreler haftalık kanuni çalışma süresinden düşülür.

Birden fazla iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinin gerektiği işyerlerinde, sadece tam süreli olarak görevlendirilen iş güvenliği uzmanının, işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir. İş güvenliği uzmanlarının görevlendirilmesinde, hesaplanan çalışma süreleri bölünerek birden fazla iş güvenliği uzmanına verilemez. Ancak vardiyalı çalışma yapılan işyerlerinde işveren tarafından vardiyalara uygun şekilde görevlendirme yapılır. 

Admin Akademi
Kendinizi Geleceğe Hazırlayın