Yeni Bir İş Fikrim Var !

Kadir Ulusoy Kadir Ulusoy
22.03.2016 23:17


İş hayatında sabit maaşla çalışmak istemeyenler sürekli arayış içindedir. Teşviklerin ve motivasyonun girişimcilik anlamında yüksek olduğu ülkemizde hemen hemen tüm gençler girişimciliğe özenmektedir.

Peki gerçekten girişimci olmak istiyor musunuz?

Kurumsal bir şirkette çalışmaktansa sizi kendi işinizin patronu olmaya iten sebep nedir?

Siz girişimci olmaya ve iş yönetmeye hazır mısınız?

İlk bakışta patron olmak gibi görünen ticaret ile ilgili adımın arka planında olanları biliyor musunuz?

Sizden önce binlerce kişinin bu yolu denediğini ve ancak %2-3' ünün başarılı olduğunu biliyor musunuz?

Kitabımıza sorularla başladık. Muhtemelen girişimcilik iyi bir şeydir, güzeldir, patron olacaksınız ötesi var mı? gibi telkinlerle bu güne kadar geldiniz. Şimdi gerçekler ile yüzleşme zamanı. Amacım daha işin başında iken sizlere geri adım attırmak değil, başarılı olabilecek girişimcilerin sayısını arttırmaktır.

O halde işin ilk adımı, bulduğunuz iş fikrinin ticari karşılığının olup olmadığını araştırmak. Veriler toplamak ve bu verileri anlamlı bir şekilde analiz etmek.

İş fikrinizi analiz ederek işe başlayalım.

Bulduğunuz iş fikri çok yaygın değil mi?

Bu sizi sevindirebilir ve heyecanlandırabilir. Fakat bilmelisiniz ki muadili olmayan ve toplumun alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik iş fikirleri, uzun vadede ticarileşebilmektedir. Bunun için oldukça fazla emek harcamak gerekir. En azından 10 yıl dayanma gücünüz olmalıdır. Kısa vadede nakit döngüsünü sağlayamayacağınız için muhtemelen iş fikrine yıllarınızı harcayıp, girişimcilikten soğuyacaksınız.

Bulduğunuz iş fikri bilinen birşey mi?

Bir önceki girişim türüne göre daha avantajlı bir iş fikriniz var demektir. Fakat şunu bilmelisiniz ki bu tür iş fikirlerinde piyasanın kabul ettiği ve belirli bir hizmet/ürün kalitesi mevcuttur. Henüz işe başlarken var olanlara çok iyi hakim olmanız gerekir. Bunlara göre avantajlarınızı ve geliştirdiğiniz yönleri ortaya çıkarmalısınız. Mevcutta yapılan bir işi aynen kopyalayıp bir işte başarılı olma şansınız bulunmamaktadır.

İş Fikrimin Özgün Yanları Neler?

İşte bu soruyu sorduğunuzda ve karşılığında gerçekçi cevaplar verebildiğinizde işe başlayabilirsiniz. Fakat bu aşamada özgün olduğunu düşündüğünüz yönlerin hukuki koruma altında olup olmadığını araştırmalısınız.

Geliştirmeyi düşündüğünüz iş fikri ile ilgili ürüne veya hizmete dönüşmüş uygulamalar olup olmadığını basit iki yöntem ile araştırabilirsiniz.

Bunlardan bir tanesi alibaba.com ve ebay.com gibi dünya üzerinde ticarileşmiş tüm ürünleri görebileceğiniz web siteleridir. Diğer bir araştırma yöntemi ise henüz ticarileşmemiş ve koruma altına alınmış projelere ulaşmaktır. Bunun için de Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Espacenet gibi patent veritabanlarında ücretsiz araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca bu sitelerden konu ile ilgili buluşa ait dokümanları da indirebilirsiniz.

Düşünceniz ile ilgili ürün veya patentlere rastlamanız size geri adım attırmasın. Aksine geliştirme yapabileceğiniz istikametler hakkında çalışmaya devam etmelisiniz.

Admin Akademi
Kendinizi Geleceğe Hazırlayın